Uncategorised

Gestippelde alver gezegend in de Waal

gestipppeldealver0242-PLem

Foto: Pim Lemmers

 

De vangst van een zeer zeldzame vissoort in de Waal. De gestippelde alver is een vis die zich thuisvoelt in snelstromende zuurstofrijke riviertjes met een bodem van grind of stenen. In Nederland is hij vermoedelijk altijd zeer zeldzaam geweest. 

Meer hierover is te lezen onder deze link van Nature Today.

 

Leuke waarnemingen van nazomer 2017

wolfsmelkpijlst2017MWDe wolfsmelkpijlstaart is zeer zeldzaam. Deze nachtvlinder was inheems tot 1965. Op enkele plaatsen in ons land, waaronder in de oostelijke en zuidelijke rivierduinen van de Rijn en de Maas, bevinden zich weer tijdelijke populaties; de laatste jaren worden daar zowel vlinders als rupsen (foto) gevonden. Zo ook weer dit jaar in de Millingerwaard.

 

 

 

 

 

Lees meer...

Aangereden otter Ooijpolder

otter2014BBOp 23 juli 2017 werd een jonge otter samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder nadat otters meer dan 50 jaar in de Gelderse Poort afwezig zijn‚Äč geweest. De feestvreugde onder otterliefhebbers was dan ook groot, maar mocht niet lang duren. Afgelopen zondagochtend werd een otter als verkeersslachtoffer gemeld. Het bleek om de vrouwelijke otter te gaan. Een flinke domper op de feestvreugde.

Meer is te lezen onder deze link.

Het is weer tijd voor de Rivierrombout!

rivierrombout2014Deze libellensoort sluipt weer uit langs de oevers van de Waal. De larvenhuidjes blijven vaak liggen in de aangespoelde spullen, vaak een lijn vormend op het strand van de rivier. Deze kunnen worden ingevoerd in waarneming.nl. Maar uiteraard ook de libel (=imago)zelf natuurlijk! Het doorgeven van waarnemingen is van groot belang om de actuele verspreiding te kunnen analyseren. Dit kan via waarneming.nl (de waarnemingen verschijnen in het scherm van de Flora- en faunawerkgroep Gelderse Poort).

Het is belangrijk dat niet alleen de daadwerkelijke waarnemingen worden doorgegeven. We willen ook graag weten als er gezocht is, maar geen rivierrombouten zijn gezien, zodat nulwaarnemingen te herleiden zijn. Als je niets hebt gevonden in een kribvlak kun je toch een waarneming van de Rivierrombout doorgeven, het aantal kun je nu op nul zetten.

Meerjaren-overzicht 2012-2016

meerjarenoverzicht1216De Flora- en Faunawerkgroep bestaat 10 jaar! In de afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd in het rivierengebied, zowel heugelijke als minder heugelijke zaken.

Een selectie hiervan is terug te lezen in het Meerjarenoverzicht 2012-2016.