Uncategorised

Aangereden otter Ooijpolder

otter2014BBOp 23 juli 2017 werd een jonge otter samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder nadat otters meer dan 50 jaar in de Gelderse Poort afwezig zijn​ geweest. De feestvreugde onder otterliefhebbers was dan ook groot, maar mocht niet lang duren. Afgelopen zondagochtend werd een otter als verkeersslachtoffer gemeld. Het bleek om de vrouwelijke otter te gaan. Een flinke domper op de feestvreugde.

Meer is te lezen onder deze link.

Het is weer tijd voor de Rivierrombout!

rivierrombout2014Deze libellensoort sluipt weer uit langs de oevers van de Waal. De larvenhuidjes blijven vaak liggen in de aangespoelde spullen, vaak een lijn vormend op het strand van de rivier. Deze kunnen worden ingevoerd in waarneming.nl. Maar uiteraard ook de libel (=imago)zelf natuurlijk! Het doorgeven van waarnemingen is van groot belang om de actuele verspreiding te kunnen analyseren. Dit kan via waarneming.nl (de waarnemingen verschijnen in het scherm van de Flora- en faunawerkgroep Gelderse Poort).

Het is belangrijk dat niet alleen de daadwerkelijke waarnemingen worden doorgegeven. We willen ook graag weten als er gezocht is, maar geen rivierrombouten zijn gezien, zodat nulwaarnemingen te herleiden zijn. Als je niets hebt gevonden in een kribvlak kun je toch een waarneming van de Rivierrombout doorgeven, het aantal kun je nu op nul zetten.

Meerjaren-overzicht 2012-2016

meerjarenoverzicht1216De Flora- en Faunawerkgroep bestaat 10 jaar! In de afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd in het rivierengebied, zowel heugelijke als minder heugelijke zaken.

Een selectie hiervan is terug te lezen in het Meerjarenoverzicht 2012-2016.

Een Tunnel in plaats van een Brug!

a15-actieDe Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort ondersteunt de Actie Vernietig het Tracébesluit A15 financieel. Over deze actie en hoe deze te ondersteunen is meer te lezen op de website van de dorpsraad Loo of via de sociale media op Facebook.

Flora & Faunawerkgroep Gelderse Poort 10 jaar!

erlecomse waard 240809 pvanbeersDit jaar bestaat de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort 10 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er een meerjarenoverzicht uitgebracht met artikelen en bijzondere waarnemingen van de afgelopen 5 jaar.

 

Graag nodigen we je uit om deze brochure in ontvangst te nemen en daarna met ons mee te gaan op excursie naar de Erlecomse Waard. Deze niet vrij toegankelijke uiterwaard is beroemd vanwege zijn grote aantal bijzondere (stroomdal)planten die hier op de oeverwallen groeien.

 

We komen zaterdag 17 juni om 13 uur samen in de Thornse Molen tussen Ooij en Leuth om vanaf 13.30  - 14 uur gezamenlijk naar de Erlecomse Waard te gaan. Denk aan goede wandelschoenen. De excursie duurt tot circa 17 uur.