Nieuws

Stroomlijnlezing 12 december

IMG 1144Natuur contra Veiligheid?

 

Informatieavond over het programma Stroomlijn van Rijkswaterstaat door Wilfred Vruggink.

Woensdag 12 december, 19:30 uur. Lokatie: SBB-werkschuur, Ooijsebandijk 36B, Ooij

Voor deze avond moet u zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Inventarisaties laten zien dat het natuurherstel langs de grote rivieren een hoge vlucht heeft genomen (zie bijvoorbeeld www.rijninbeeld.nl). Nergens in het land is de EHS zo voortvarend gerealiseerd. We weten natuurlijk allemaal dat het gros van de uiterwaardingrepen een veiligheidsmotief hadden (“Ruimte voor de Rivier”), maar het was fantastisch hoe de natuur kon meeliften.

De Flora&Fauna-werkgroep Gelderse Poort heeft dat ook met talloze publikaties over het vegetatie- en faunaherstel gedocumenteerd. Het grote publiek heeft eveneens zeer positief gereageerd op die nieuwe ontwikkelingen. Uiterwaardenrecreatie is booming. Maar nu luidt Rijkswaterstaat de alarmbel. Hier en daar gaat het vegetatieherstel te voortvarend, althans in volume gemeten. RWS constateert op diverse lokaties een wateropstuwend effect tijdens hoogwater. De rivierveiligheid komt dus in het gedrang. Achter de schermen wordt nu druk gerekend aan stroombanen en computermodellen. Er zal flink wat opgaande vegetatie gerooid moeten worden. Veiligheidsargumenten contra natuurargumenten. Hoe worstelen de rivier- en natuurdeskundigen zich uit dit dilemma? Hoe wordt rekening gehouden met de natuurbelangen (Natura2000)? Gaat er straks een kaalslag plaatsvinden in het rivierengebied?

Wilfred Vruggink van Rijkswaterstaat gunt ons vanavond een blik in de keuken en vertelt welke keuzes voorliggen. In zijn verhaal zoomt hij ook in op de maatregelen in de Gelderse Poort.

Voor meer achtergrondinfo, kijk op de link van het Programma Stroomlijn.

Weblog Staatsbosbeheer Rivierengebied

sbbrivierenblog.jpgBoswachters niet alleen buiten, maar ook op het web! SBB Rivierengebied start weblog! Medewerkers van SBB de Gelderse Poort en Rijk van Nijmegen houden u via de nieuwe weblog op de hoogte van hun dagelijks werk en het laatste nieuws uit het rivierengebied.

Opgelet, Kleine én Grote vos!

grotekleinevos.jpgVoorjaar 2012 en de eerste dagvlinders zijn weer te zien. Aandacht gevraagd voor de algemene Kleine vos en de zeldzame Grote vos. Het lijkt er sterk op dat de Grote vos aan een mooi 2012 bezig is in Nederland, zo ook in de Groenlanden op 22 maart. Herkenning: even  tellen...De te tellen zwarte stippen zijn grijs omkaderd op de foto. Links de Grote vos, met vier stippen op de bovenvleugel in de vorm van het 'atoomteken'. Rechts de Kleine vos met drie stippen op een rijtje. Wie ziet de volgende Grote vos in de Gelderse Poort?

Jaarverslag 2010-2011

jaarverslag201011.jpgHet jaarverslag over 2010 en 2011 is uit! Dit is een jaarverslag van flora- en fauna-specialisten die de Gelderse Poort als gemeenschappelijke hobby hebben. Ook als gemeenschappelijke woonplaats trouwens, want de meesten wonen in het gebied en zijn verknocht aan deze prachtige leefomgeving. Amateurs en professionals, om het even wie, ze hebben allemaal hun eigen specialisme en vormen samen een werkgroep met brede kennis. Alleen door samen te werken, zo weten ze, valt ieders puzzelstukje op zijn plek. Dit jaarverslag schetst geen totaalbeeld, daar zijn de gegevens te fragmentarisch voor. Dit jaarverslag belicht slechts een paar stukjes uit de legpuzzel.

Lees hier verder...

Drie nieuwe bijenpublicaties

In 2010 hebben Frank Kok en Jan Smit een artikel geschreven over de bijen en wespen van het Tolkamerdijkje, verschenen in de nieuwsbrief van de sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische vereniging. Verder heeft Jan Smit nog een artikel geschreven over de mooie sachembij Anthophora aestivalis en over de Hoplitis tridentata die zich heeft gevestigd in de Gelderse Poort. Ze zijn te vinden onder publicaties Fauna .